Belgie je každoročně cílem mnoha turistů. Nabízí totiž spoustu zajímavých míst, které můžete navštívit. Pokud se rozhodnete zde vycestovat, určitě byste neměli minout hlavní město Brusel, město Bruggy, které bývá označované za severské Benátky, městečko De Haan, kde najdete překrásné pláže a písečné duny nebo historicky zajímavé město Gent.
A co při cestách po Belgii musíte ochutnat?
Čokoláda
Asi nikoho nepřekvapí, když na prvním místě zmíníme čokoládu. Belgie je země, která je vyhlášená svou výrobou lahodné a poctivé čokolády. V zemi se nachází přes 2000 výroben čokolády, od velkých továren až po malé výrobce. Přijdou si na své jak zastánci tradiční čokolády, tak ti, kteří rádi vyzkouší nové, zajímavé příchutě.
Mušle
V Belgii se velmi často setkáte s mořskými plody a mušle patří mezi ty nejoblíbenější. Pokud jste je nikdy neměli, rozhodně je v Belgii musíte ochutnat. Nejlépe v nějakém přístavním městečku. Nejčastější úprava je, že se mušle dusí na bílém víně, a to když jsou dosud ve skořápce.
Hranolky
Hranolky jsou typickým jídlem v celé Belgii. Používají se jako příloha nebo jen tak, jako drobné jídlo nebo předkrm. Čím jsou ale rozdílné oproti hranolkám v jiných zemích? Základ je vybrat dobrou odrůdu brambor, která je měkčí než ostatní. Hranolky se krájí až těsně před smažením a hlavní tajemství je, že jsou smažené dvakrát, čímž se docílí dokonalé křupavosti.
Waterzooi
Belgické národní jídlo, které v nejrůznějších úpravách najdete po celé zemi. Konzistencí připomíná něco mezi polévkou a gulášem. Původně se dělal výhradně z rybího masa společně s vejci a máslem. V dnešní době už dává mnoho lidí raději přednost verzi s kuřecím masem než rybou.
Oliebol
Oblíbený belgický dezert, který najdete i v Nizozemí. Je to také typické jídlo o silvestrovské noci nebo při různých poutích a oslavách. Jde o koule, které se tvarují lžící z kynutého těsta. Těsto se pak smaží dozlatova ponořené v oleji. Podávají se posypané moučkovým cukrem. Někdo ho s oblibou plní rozinkami či jablíčky.